Keywords...

Skleróza multiplex (SM) je chronické autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje centrálny nervový systém a spôsobuje rôznorodé neurologické symptómy. Ajurvéda, staroveká indická medicína veda, ponúka holistické prístupy k podpore zdravia a zvládaniu symptómov sklerózy multiplex. V tomto článku si povieme o tom, ako môže ajurvéda prispieť k zlepšeniu kvality života pacientov so sklerózou multiplex.

Ajurvéda sa zameriava na dosiahnutie rovnováhy medzi tromi základnými energiami alebo doshami – Vata, Pitta a Kapha. 

Ochorenia ako skleróza multiplex sú často spojené s nerovnováhou Vata dosha, ktorá je zodpovedná za nervový systém a pohyb v tele.

Diagnostika a prístup k liečbe z pohľadu ajurvédy: 

Ajurvédski lekári začínajú dôkladnou diagnostikou, ktorá zahŕňa pulznú diagnostiku, diagnistiku z jazyka a kože, ako aj otázky o životnom štýle a stravovacích návykoch. Na základe týchto informácií sa vypracuje individuálny liečebný plán, ktorý môže zahŕňať nasledovné komponenty:

 1. Strava a Výživa (Ahara)
 • Vata-ukľudňujúce potraviny: Pre pacientov so sklerózou multiplex je dôležité konzumovať potraviny, ktoré upokojujú Vata dosha. 
Tieto potraviny sú teplé, výživné a ľahko stráviteľné, ako sú teplé obilniny, varené zeleniny, mliečne výrobky a zdravé tuky ako ghee a olivový olej.
 • Vyhnutie sa studeným a suchým potravinám: Potraviny, ktoré sú studené a suché, môžu zhoršovať Vata nerovnováhu, a preto by sa im pacienti mali vyhýbať.

 2. Bylinná Terapia (Dravyaguna)
 • Ashwagandha (Withania somnifera): Táto adaptogénna bylina pomáha znižovať stres a posilňuje nervový systém.
 • Brahmi (Bacopa monnieri): Brahmi je známa svojimi neuroprotektívnymi vlastnosťami a pomáha zlepšovať kognitívne funkcie.
 • Shankhpushpi (Convolvulus pluricaulis): Táto bylina podporuje mentálnu jasnosť a znižuje nervové napätie.

 3. Jógové a Dychové Cvičenia (Pranayama a Asana)
 • Jógové asány: Jemné jógové cvičenia, ako sú Balasana (detská pozícia), Sukhasana (ľahká pozícia) a Bhujangasana (kobra), môžu pomôcť zlepšiť flexibilitu a posilniť nervový systém.
 • Pranayama: Dychové techniky ako Anulom Vilom (alternatívne dýchanie) a Bhramari (včelí dych) môžu pomôcť upokojiť myseľ a znížiť stres.

 4. Detoxikácia (Panchakarma)
 • Panchakarma: Tento komplexný detoxikačný proces môže zahŕňať rôzne procedúry, ako sú Abhyanga (olejová masáž), Shirodhara (olejová procedúra na čelo) a Basti (terapeutické klyzmy). Tieto procedúry pomáhajú odstrániť toxíny z tela a podporujú celkovú rovnováhu.

 5. Životný Štýl a Mentálna Pohoda (Dinacharya a Sattva)
 • Rutina: Stabilná denná rutina, ktorá zahŕňa pravidelný spánok, zdravú stravu a mierne cvičenie, je kľúčová pre udržanie rovnováhy Vata dosha.
 • Meditácia a mindfulness: Techniky na znižovanie stresu, ako sú meditácia a mindfulness, môžu výrazne prispieť k zlepšeniu mentálnej pohody a zníženiu symptomatickej záťaže pri diagnóze skleróza multiplex.

Ajurvéda ponúka komplexný a individualizovaný prístup k podpore zdravia pacientov so sklerózou multiplex. Kombinácia správnej výživy, bylinných terapií, jógových cvičení, detoxikácie a zdravého životného štýlu môže pomôcť zmierniť symptómy a zlepšiť celkovú kvalitu života. Pred začatím akejkoľvek liečby je však dôležité konzultovať s kvalifikovaným zdravotníckym odborníkom alebo ajurvédskym lekárom, aby bola liečba bezpečná a účinná.