Keywords...

Vysoký krvný tlak, známy tiež ako hypertenzia, je globálnym zdravotným problémom, ktorý zvyšuje riziko srdcových ochorení, mŕtvice a ďalších vážnych zdravotných komplikácií. Ajurvéda, staroveká indická medicína a veda, ponúka celostné prístupy k jeho liečbe a prevencii, ktoré sú založené na harmonizácii tela, mysle a ducha. Tak ako môže ajurvéda pomôcť pri manažovaní vysokého krvného tlaku? 

V kontexte vysokého krvného tlaku je dôležité rozpoznať, ktorá časť energie v tele (dosha) je v nerovnováhe, pretože to môže ovplyvniť prístup k liečbe.

Diagnostika a Prístup k Liečbe

Ajurvédski lekári začínajú dôkladnou diagnostikou, ktorá zahŕňa pulznú diagnostiku, diagnostika z jazyka a kože, ako aj otázky o životnom štýle a stravovacích návykoc klienta. Následne sa vypracuje individuálny liečebný plán, ktorý môže zahŕňať nasledovné: 

1. Strava a  výživa
Kapha-regulujúce potraviny: Pre ľudí s vysokým krvným tlakom spôsobeným Kapha nerovnováhou sa odporúča konzumácia ľahkých, teplých a korenených jedál. Tieto potraviny pomáhajú znižovať hromadenie hlienu a tukov, ktoré môžu prispievať k hypertenzii.
Pitta-regulujúce potraviny: Pre tých, ktorých krvný tlak je výsledkom Pitta nerovnováhy, sa odporúča konzumácia chladivých a osviežujúcich jedál, ako sú zelené listové zeleniny, ovocie a mliečne výrobky.
Obmedzenie soli a tukov: 

Všeobecné odporúčania zahŕňajú zníženie príjmu soli a nezdravých tukov, ktoré môžu prispievať k zvyšovaniu krvného tlaku.

2. Bylinná Terapia (Dravyaguna)**
  – Arjuna (Terminalia arjuna):Táto bylina je známa svojimi kardioprotektívnymi vlastnosťami a pomáha regulovať krvný tlak.
  – Brahmi (Bacopa monnieri): Brahmi je adaptogén, ktorý pomáha znižovať stres a úzkosť, čím prispieva k zníženiu krvného tlaku.
  – Ashwagandha (Withania somnifera): Táto bylina má upokojujúce vlastnosti a podporuje celkové zdravie srdca.

3. Jógové a Dychové Cvičenia (Pranayama a Asana) pre reguláciu vysokého krvného tlaku

  – Jógové asány:** Praktikovanie jógy môže pomôcť zlepšiť krvný obeh a znížiť stres.
  – Pranayama – dychové techniky ako Anulom Vilom (alternatívne dýchanie) a Bhramari (včelí dych) môžu pomôcť znižovať krvný tlak tým, že zlepšujú okysličenie krvi a znižujú napätie.

4. Detoxikácia (Panchakarma)
  – Panchakarma – tento komplexný detoxikačný proces zahŕňa rôzne procedúry, ako sú Virechana (čistiace procedúry) a Basti (terapeutické klyzmy), ktoré pomáhajú odstrániť toxíny z tela a obnoviť rovnováhu dosh.

5. Životný Štýl a mentálna pohoda 
  – Denná rutina: Vytvorenie stabilného denného režimu, ktorý zahŕňa pravidelné cvičenie, zdravú stravu 

a dostatočný spánok, je kľúčové pre udržanie rovnováhy v tele.
  – Meditácia a Mindfulness: Praktiky na znižovanie stresu, ako sú meditácia a mindfulness, môžu výrazne prispieť k zníženiu krvného tlaku.

Ajurvéda ponúka komplexný a personalizovaný prístup k manažovaniu vysokého krvného tlaku. Kombináciou správnej výživy, bylinných terapií, jógových cvičení, detoxikácie a zdravého životného štýlu môže pomôcť nielen znižovať krvný tlak, ale aj zlepšiť celkovú kvalitu života. Ako vždy, pred začatím akejkoľvek liečby je dôležité konzultovať s kvalifikovaným zdravotníckym odborníkom alebo ajurvédskym lekárom, aby bola liečba bezpečná a účinná.