Keywords...

V dnešnej uponáhľanej dobe čelia mnohí ľudia vysokému krvnému tlaku, čo môže byť veľmi nebezpečné. Ayurvéda, starodávny medicínský systém liečby, ponúka holistický – celostný prístup k zmierneniu tohto problému.

Podľa ayurvedy je naše telo a myseľ úzko prepojené a nerovnováha v jednom môže ovplyvniť aj druhé. Pri liečbe vysokého krvného tlaku sa preto v ayurvéde kladie dôraz nielen na fyzické, ale aj na psychické aspekty. 

Ayurveda môže pomôcť pri znižovaní krvného tlaku:

  1. Strava: Ayurveda zdôrazňuje výživu prispôsobenú vašej konštitúcii. Pre osoby s vysokým krvným tlakom môže byť vhodná strava s nízkym obsahom soli a tukov, s dôrazom na čerstvé ovocie, zeleninu a byliny, ktoré majú upokojujúce účinky na telo.
  2. Jóga a meditácia: pravidelná jóga a meditácia môžu pomôcť zmierniť stres, ktorý môže byť spúšťačom vysokého krvného tlaku. Tieto techniky môžu pomôcť aj s celkovým upokojením a udržiavaním rovnováhy v tele.
  3. Bylinné lieky: Ayurveda používa rôzne byliny a prírodné lieky na stabilizáciu krvného tlaku. Veľmi vhodné byliny pri bylinnej liečbe krvného tlaku sú bylinné prípravky ako Ashwagandhu, Brahmi a Arjuna, ktoré majú upokojujúce účinky na nervový a kardiovaskulárny systém. Znižujú tiež stresovy hormón kortizol a priaznico pôsobia na celkoú pohodu tela.
  4. Životný štýl: Zmena životného štýlu, ktorá zahŕňa pravidelnú fyzickú aktivitu (napr. chôdza denne) a dostatok spánku, môže byť kľúčom k zmierneniu vysokého krvného tlaku.